Differences in the Achievements of Girls and Boys in Solving Mathematical Tasks - Czajkowska, Monika (INSTED: Interdisciplinary Studies in Education & Society, 2018)
W dotychczasowych badaniach dotyczących różnic w osiągnięciach dziewcząt i chłopców w te-stach matematycznych w niewielkim stopniu skupiano się na narzędziach badawczych. Wiadomojednak, że typowość zadania, dział matematyki, której ono dotyczy, a także forma jego udostępnienia mogą mieć wpływ na poziom jego rozwiązania. Dlatego postanowiłam sprawdzić, w jakim stopniu uwidaczniają się różnice w osiągnięciach dziewcząt i chłopców w rozwiązywaniu zadań matematycznych udostępnionych im w wersji papierowej i komputerowej. Z przeprowadzonych przeze mniebadań własnych wynika, że: 1) w przypadku zadań w wersji komputerowej chłopcy uzyskali znacznie wyższe wyniki niż dziewczęta, natomiast w przypadku zadań w wersji papierowej różnice te były statystycznie nieistotne; 2) w przypadku zadań w wersji komputerowej, pomimo że dziewczęta czę-ściej niż chłopcy podejmowały próby ich rozwiązywania, to wykazywały się nieco większą bezradnością wobec eksperymentowania na ekranie komputera, obawą przed nim lub nawet niechęcią doniego; 3) różnice między wynikami dziewcząt i chłopców uzależnione są od fabuły zadania i od tego,jakie działania należy podjąć, aby je rozwiązać.